fredag 29. august 2008

NORDØSTPASSASJEN ER ÅPEN

Isen smelter med rekordfart i nord. Aftenposten skriver i dag det Adresseavisa påpekte for tre dager siden, at Nordøstpassasjen er åpen.

De baserer seg begge på data fra det anerkjente amerikanske nettstedet til National Snow and Ice Data Centre, NSIDC, som daglig legger ut kart over situasjonen i Polhavet. Mitt kart er henta den 26. august. Du kan gå direkte til kartet hos NSIDC og sjekke fra dag til dag.

Aftenpostens artikkel finner du her. Journalist Ole Magnus Rapp fastslår at flere av is- og klimaforskerne i Norge mener det er første gang at både Nordvestpassasjen, nord for Canada, og Nordøstpassasjen, nord for Sibir, er åpne samtidig.

Polhavet smelter altså med rekordhastighet, og mye hurtigere enn det klimamodellene har kunnet forutsi. I år skjer den nest største nedsmelting av polisen, noensinne. Bare slått av fjoråret, 2007. Men det maksimale nedsmeltingstidspunktet er ennå ikke nådd. Det skjer en gang i løpet av september måned.

Når den blå 2008-linja treffer den stiplede 2007-linja, har vi nådd den største nedsmeltinga av isen rundt Nordpolen i nyere tid.

Hvor mange dager tar det?