fredag 9. desember 2011

KLIMAKRISE

De sliter med nytt klimaforlik på klimamøtet i Durban akkurat nå. Ingen er særlig forundret over det. Og i mens øker temperaruren på kloden i takt med utslippene fra verdens industri i urovekkende tempo. Les mer her.

søndag 4. desember 2011

BARENTSHAVET I BRENNPUNKTET

Ikke alt er polar eufori som jeg skrev om i går, noe er hardcore business. Som leitinga etter olje og gass i nord. Her foregår det mye som det kan være verd å holde et øye med. 
 
I Sparebanken Nord-Norges Konjunkturbarometer, som gis ut hvert halvår, diskuteres sider av nordnorsk virkelighet som har fremtidsvyer, enten vi liker det eller ikke. 

I konjunkturbarometeret for høsten 2011 er det et stort oppslag om petroleumsvirksomheten i Barentshavet - dvs leiting etter olje og gass. Du finner høstens utgave her, og det er kapittelet En oljeprovins trer frem jeg merka meg ved. 

- Så mange felt det er i nord allerede! Det tenkte jeg umiddelbart, da jeg så det blå kartet over våre nærmeste havområder.
Kartene her, fant jeg på petroartic sine nettsider. Og det er flere kart å hente der, kart som i det minste får meg til å tenke over hva denne nordområdesatsningen egentlig handler om: Jakten på energi. 

Derfor kaster de sine sultne øyne på oss her nord. Ikke fordi vi er verneverdige, viktige eller kulturelt interessante. Slike saker er bare ringvirkninger. Det er jakten på energien i olje og gass, - og pengene som ligger begravd under havbunnen de leiter etter. Glem nå ikke det, i alt snakket om satsning nord. 

Også det siste kartet er henta hos petroarctic under titten Barentshavet i brennpunktet.