søndag 14. september 2008

ØKENDE BEKYMRING. KALDE FAKTA

I en lang rekke artikler omtales nå den rekordartede nedsmeltinga i Arktis. I Adresseavisa finner du en svær og detaljert artikkel om Arktis som klodens termometer.

På Svalbard har kirkas folk hatt klimaseminar og holdt messe ved Von Postbreen i Tempelfjorden hvor de har bedt om at isen blir bevart:

Deltagerne var fredag med på en bønnemesse ved brefronten i Tempelfjorden, der man ba Vårherre passe på isen og klimaendringene, skriver Aftenposten.

Nå tviler jeg på at dette har noen som helst virkning på nedsmeltinga, men det er rørende. Jeg liker kirkas tydelige engasjement. Og jeg skjønner biskop Sofie av Grønland som ser at naturgrunnlaget for hennes folk, inuittene, er i stor endring. Mer om denne saken kan du lese på Aftenpostens klimaside Het Klode.

Der finner du også et oppslag med Sir Nicholas Stern, som skrev rapporten om hvor mye det ville koste verden ikke å ta inn over seg at vi må starte reduksjon av CO-2 utslippenene våre .

Han sier at det er tull å tro på klima-tvilerne. Jeg er enig, og mener vi har passert den tvilen for lenge sia. Media kaster bort en masse energi og spalteplass på folk som gjør hva de kan for å tildekke hvilket stort alvor vi faktisk står overfor. I Statene drives mange steder en bevisst feil-informasjon for å skjule fakta. Sammen tendens ser vi her til lands. Det er skremmende.

Noen reagerer. Heldigvis. I en kronikk den 11. september skriver 8 seniorprofessorer innafor en rekke fag, blant dem Ottar Brox, at alvoret krever handling. De stifter nå gruppa Concerned Scientists Norway.




















For de kalde fakta ligger på bordet. Akkurat nå skjer den nest største nedsmelting av is i polarbassenget i vår tid.

Flerårsisen er i ferd med å forsvinne fra Arktis. Forskerne himler med øynene over at nedsmeltinga sprenger alle modeller og går mye raskere enn noen har kunnet forutse. Og selv om vi ikke når en ny negativ rekordnedsmelting i 2008, ser vi at dette betyr ei oppvarming av Moder jord som går fortere enn jeg liker. Og mange med meg.

Iskartet er hentet fra NSIDC sine nettsider, som daglig oppdaterer målingene i nord.