fredag 7. oktober 2011

EKSPORTERER SVALBARD

Han sleper med seg 6 tonn av Svalbard hjem til OL-utstilling for å fokusere på klimaendringene. 

Kunstneren Alex Hartley fant øya Nyskjæret i 2004, nå blir den del av et kunstprosjekt. Det du ser på bildet under er ikke øya, men en isskulptur fra en av mine egne tokt i nord.

Les mer om prosjektet hans, NOWHEREISLAND her.


onsdag 5. oktober 2011

TORSK MOT NORD

Det skjer mye i nord. Og mens visse arter blir færre, er det andre som utbrer seg mer enn før. 


I går skrev jeg at den arktiske fuglearten polarlomvi går tilbake, mens torsken derimot, den trekker mot nord. Så langt som til 82 breddegrad, skriver Aftenposten. Men ikke på grunn av varmere vann, sier de. På grunn av lodda, som den lever av. 

Dette får meg på helt andre tanker. Det er mindre enn tre måneder igjen til jul. Og torsk er god julemat. Men dette er en avsporing, ingen tvil om det. Oppskrifter tilhører jo på matbloggen min, matfront. Men bildet fant jeg på nettsidene til Meny, og der er det faktisk flere gode oppskrifter. Så dette er å betrakte som en aldri så liten blogg-crossover.

tirsdag 4. oktober 2011

NEDGANG AV POLARLOMVI I NORD

Nedgang i bestanden av polarlomvi og i antall hekkende par, målt i områder av Finnmark. Også på Svalbard er bestanden synkende og har vært det helt siden 1980-årene. Dette er ikke oppløftende nyheter.

Les mer om saken på Miljøstatus sine sider. På bildet ser du en blanding av lomvi og polarlomvi, som har en mer nordlig utbredelse.

Foto: Hallvard Strøm, Norsk Polarinstitutt.