onsdag 24. august 2011

RIKTIG SÅ EKKELT OM GIFTSTOFF I KLÆR

Æsj, for en ekkel sak. Les artikkelen om miljøgifta NFE som finnes i en rekke merkeklær her

Akkurat nå føles det godt å gå med velbrukte klær og ha kjøpefritt år på klesfronten. Og å ha kjøpt mye på Fretex, klær som er pent brukt og godt vaska. Stoffet NFE er nevnt på lista til www.miljostatus.no og du kan lese mer om miljøgifter her


NFE tilhører ei gruppe som kalles nonylfenol, oktylfenol og deres etoksilater NF, NP, NFE, NPE OF, OP, OFE, OPE og beskrives her, dersom du skulle ha lyst å lese enda mer. Neppe.

Det viktige i denne sammenheng, er at miljøgifter transporteres med vind og strøm mot nord og finnes igjen i dyr og fugler der. Veldig ugreit at mitt elskede Arktis blir søplekasse for det giftige avfallet på jorda. Og at det finnes i klærne vi bruker!

Vil du lese mer om kjøpestoppen min, må du hoppe over til ORDFRONT-bloggen. Noe om kjøpestoppen finner du under nyttårstanker her - og noe om at jeg ikke klarer å være konsekvent finner du her. I fall du ble veldig imponert.

SKYER REDUSERER EFFEKTEN AV MINKENDE IS I ARKTIS

Interessante resultater av isforskning og klimaendringer er publisert av Stephen Hudson på Norsk Polarinstitutt. Men vel så interessant er det å lese bloggen til avdelingsdirektør Terje Wahl i Norsk Romsenter som kommenterer så lett og morsomt at alle kan lese. Bloggen hans finner du her

Skyene vil ha innvirkning på klimaendringene når isen i Polhavet smelter, og reduserer opptaket av varme til åpent hav. Og at det er mindre is enn før, ja det er i hvert fall sikkert. Vi tangerer nå minimumsrekorden for isutbredelse fra 2007, sjekk gjerne med NSIDC sin oversikt her. Bildet under er tatt i Nordøst-passasjen i august i år. Med satelitt.