fredag 18. desember 2009

KLIMATANKER UTEN AVTALE

Ingen klimaavtale, sier de i København. I mellomtiden har vi sett bilder fra store saler, slitne politikere som sier at Norges mål har vært for ambisiøse, Hillary med lovnad om penger fra USA og Obama som lander for å snakke med verdens toppledere. Vel, vel - hva hadde vi venta?

-En avtale som retter på forholdet mellom fattig og rik, en avtale som sikrer de millioner av mennesker som allerede er rammet av klimaendringene, - en avtale som påbyr den rike del av verden å betale litt av sin enorme gjeld for å ha forurensa kloden systematisk siden begynnelsen av den industraliserte tida?

Nei, eventyret finnes ikke. Med det hadde vært godt å legge ansvaret  på noen nasjoner som ville innrømme at vi har drevet med giftige utslipp, deponering av avfall, atomforurensing og grådig forbruk av olje og gassdeponiene som ligger under jorda og binder karbonet, C, som nå øses ut i atmotsfæren som klimagassen CO2. Jeg ville likt å høre at noen reiste seg sa: Vi ser at vi har mishandla Moder Jord, og vi angrer og vil gjøre det godt igjen. Lappe på skaden, hjelpe dem som blir aller mest skadelidende.

Men sånn er det å være naiv. Alltid å måtte innse at man trodde for godt om andre.

Derfor vil jeg trekke fram og kommentere fredsprisvinner Wangari Maatai som ikke hører til blant skeptikerne i København.

- Vi må ta med avtaleteksten hjem og bruke den for hva den er verd på det lokale plan. Jobb nasjonalt, sier hun. - Det som skjer på Bella Center er ekstremt viktig og jeg tillater meg ikke å være skuffet.

Det er ei flott dame. Jeg har mye å lære av hennes holdninger.

Jeg er også fan av Naomi Klein, hun med boka Sjokkdoktrinen,  som er tydelig og vil legge ansvaret der det hører hjemme: Hos de rike klimaverstingene i Vesten. Hun krever at de rike betaler. Jeg er så enig.

I tillegg skal vi ikke glemme at København tiltrakk seg 100 000 aktive klimaaktivister som gikk i tog! Og selv om det meste vi fikk se, var det danske politiet som viste at de var trent i terrortakling og brukte 'lømmel'-paragrafen sin på uskyldige demonstranter, så endrer det ikke på fakta:


100 000 mennesker fra hele verden demonstrerte for å få en endring på klimakrisa på jorda. Det er fantastisk. Egentlig er det helt fantastisk, og det skal vi aldri glemme København for! Uansett om media nesten utelukkende fokuserer på det negative. Og det er jo ikke noe nytt.

Vil du ha en god analyse som sto i den danske avisa Informationen, kan du lese den her.

Så får vi smøre oss med tålmodighet og håpe at advarslene fra klimatoppmøtet i det minste har vekket en opinion her hjemme, og at alvoret begynner å gå opp for folk. For det haster.

1 kommentar:

Anonym sa...

Les hele bloggen, ganske bra