lørdag 19. desember 2009

VÅKNER TIL ET STORT TJA


Så er verdens - til nå, største klimamøte over: Jeg våkner til en kaffe og et stort tja - og legger ut linker fra Aftenposten klimasider og NRKs nyhetssider fra Københavnkonferansen.

Det er visst flere enn meg som er litt sånn tja-aktig i reaksjonen, som ikke helt ser hva som er oppnådd. Det ligner i hvert fall ikke på Kyotoavtalen, der klare tall for reduksjon er satt opp, men som Norge f.eks ikke er i nærheten av å ha etterlevd. Så hva er så vitsen med en avtale som pålegger begrensninger som ingen bryr seg om? I en sånt lys er kanskje denne deklarasjonen bedre. Selv om U-landene er i harnisk. Og de frivillige organisasjonene kaller en spade for en spade, les her.

Som jeg skjønner det, skal vi i de rike landene fortsette og slippe ut som det passer oss - og betaler avlat til den fattige verden i form av klimakvoter. Og så er det opprettet noe som ligner på et naturskadefond for de fattige.

Men nå skal det settes nasjonale mål, og alle lederne kan reise hjem til sine velgere og si som Sarkozy, at det er oppnådd verdensenighet om klima. Og jeg ser nok en gang at dette egentlig ikke handler om å ta vare på kloden. Det handler om politikk. And that's it.

Her er de såkalte 'løftene' fra København.

Ingen kommentarer: