torsdag 15. desember 2011

NANSEN AMUNDSEN-ÅRET TIL ENDE

Det er 150 år siden Nansen ble født, og 100 år siden Amundsen gikk sin strabasiøse ferd til Sørpolen sammen med sine lojale følgesvenner. Noen av dem er blitt glemt underveis, men enkelte blir i ettertid husket og trukket fram i lyset, som Tromsøs egen polar helt, Helmer Hanssen. Han ble hedret i går. 

Slik begynte det spennende Nansen Amundsen-året på bloggen min i januar, sjekk her. 

I går avslutta det her i Tromsø med avdukning av Helmer Hanssen-monument foran Polstjerna, polar parade med fakler gjennom byen og stort folkemøte med Kronprinsen og direkte link til statsministeren og polarinstituttets Jan Gunnar Winther på Sørpolen. 

Kunstneren Per Ung hadde laget monumentet av Helmer Hanssen og jeg syns det var flott. All ære til Arktisk forening som har fått dette til.




Staselig å gå i tog gjennom sentrum til Stortorget sammen med byens flotte, kvinnelige trommekorps Tromsøtamburene, og spennende teater om Amundsen versus Nansen til avslutning, - med god tapas og et glass vin på HT. 

En strålende kveld med mange kjente fjes og iskald vind. Som seg hør og bør i en arktisk hovedstad.

søndag 11. desember 2011

WE ARE THE SILENT MAJORITY. GET IT DONE.

Hør på denne talen fra Anjali Appadurai, en av de unge  NGO'erne (de ikke-statlige organisasjonene) som slapp til mot slutten av klimakonferansen i Durban!

Inspirerende - slike stemmer trenger verden. For det haster. Nå.

fredag 9. desember 2011

KLIMAKRISE

De sliter med nytt klimaforlik på klimamøtet i Durban akkurat nå. Ingen er særlig forundret over det. Og i mens øker temperaruren på kloden i takt med utslippene fra verdens industri i urovekkende tempo. Les mer her.

søndag 4. desember 2011

BARENTSHAVET I BRENNPUNKTET

Ikke alt er polar eufori som jeg skrev om i går, noe er hardcore business. Som leitinga etter olje og gass i nord. Her foregår det mye som det kan være verd å holde et øye med. 
 
I Sparebanken Nord-Norges Konjunkturbarometer, som gis ut hvert halvår, diskuteres sider av nordnorsk virkelighet som har fremtidsvyer, enten vi liker det eller ikke. 

I konjunkturbarometeret for høsten 2011 er det et stort oppslag om petroleumsvirksomheten i Barentshavet - dvs leiting etter olje og gass. Du finner høstens utgave her, og det er kapittelet En oljeprovins trer frem jeg merka meg ved. 

- Så mange felt det er i nord allerede! Det tenkte jeg umiddelbart, da jeg så det blå kartet over våre nærmeste havområder.
Kartene her, fant jeg på petroartic sine nettsider. Og det er flere kart å hente der, kart som i det minste får meg til å tenke over hva denne nordområdesatsningen egentlig handler om: Jakten på energi. 

Derfor kaster de sine sultne øyne på oss her nord. Ikke fordi vi er verneverdige, viktige eller kulturelt interessante. Slike saker er bare ringvirkninger. Det er jakten på energien i olje og gass, - og pengene som ligger begravd under havbunnen de leiter etter. Glem nå ikke det, i alt snakket om satsning nord. 

Også det siste kartet er henta hos petroarctic under titten Barentshavet i brennpunktet.

lørdag 3. desember 2011

POLAR EUFORI

Et nytt musikkprosjekt med smakebit på nettet er klar til å deles. De kalles Polar eufori. Tre kvinner på Svalbard som samarbeider om et lengre musikkprosjekt. Utrolig flotte bilder. Sjekk ut på youtube her. 


Artistical film concert, full lenght 27 min, with new film footage and original composed music and lyrics about the Arctic arcipelago Svalbard.
Presenting a stunning, harsh but fragile nature and the human presence on the island.

Piano & vocal - Liv Mari Schei
 
Photographer, director and producer - Mari Tefre
Music composed by Liv Mari Schei, lyrics by Sigri Sandberg Meløy
Edit - Ove Kenneth Nilsen, sound - Håvard Christensen

Cello Bent Simen Lund, percisson Finn Sletten, bass Jorun Perander

lørdag 19. november 2011

FROST

Alt om saken der gruppa FROST presenterte sitt nyeste musikkprosjekt på frossen Svalbard-jord, finner du her. Bør leses og sees. Fascinerende.

fredag 18. november 2011

NY NORDOMRÅDEMELDING I DAG

Ny nordområdemelding legges fram på Nordområdesenteret på Universitetet i Bodø i dag. Det blir spennende å lese mer om hva som tenkes.

Her er lenken fra UD. Sjekk sjøl.

lørdag 12. november 2011

THE NEW NORTH, OUR WORLD IN 2050


NÅ LESER JEG OM NYE NORD.

Og dette er interessant lesning! Kommer ikke til å anmelde boka her, men kjenner at jeg får nye perspektiver på det som skjer i nord - og ikke minst, på betydningen av det som skjer i nord. 

Dette siste er ikke minst viktig. For oss som har planer om å oppleve våren i 2050. Jeg har det. Bestemora mi ble 108 år. Kanskje blir jeg like gammel. Time will tell.




















Anbefaler sånn underveis en omtale sakset fra London Evening Standard. 

Partly it's his engaging prose. Partly it's his quirky anecdotes of everyday life as a polar scientist: getting chatted up by an oceanographer on a Canadian icebreaker or, while interviewing Sami reindeer herders, falling for the Finnish interpreter he later married. 

More important, his optimism stems from his hard-headed realism, and his faith in human ingenuity to solve at least some of the problems along the way by 2050.

God lesning og ny kunnskap til oss alle! We're still in a lot of trouble. Sitat slutt.

fredag 11. november 2011

KAN DU IKKE HOLDE UT 100 MIL TIL?

Kjære kroppen min, vær så snill.
Kan du ikke holde ut 100 mil til?

Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle følger i Roald Amundsens skispor til Sørpolen.

Og Sørpolfarerne blogger fra turen. Stein P. Aasheim merker tydelig anstrengelsene på kroppen, eller hva tror du?
Les mer her.

onsdag 2. november 2011

FRAMTIDSVYER FOR OSS SOM BOR I NORD

Jeg leser om landet i nord, området der jeg er født og mitt hjemsted de siste 35 årene. En av rapportene, 7 byggesteiner i nordområdesatsningen, oppgradert pr oktober 2010 ligger her. Den legger fram noen av tankene om det som er og skal bli satsningsområder i nord, både i samtid og framtid. Skremmende lesning, noe av det. 

En satsning på mer kunnskap, står det - samtidig som en tredjedel av unge gutter i nord faller ut av videregående skole. Så den kunnskapen det satses millioner og millioner på, skal altså ikke ivaretas av nordnorsk ungdom? Det virker som et kjempemessig sprang mellom virkelighet og planlegging. Eller tar jeg feil?

Ordet system er urovekkende mange ganger tatt i bruk, sammen med ord som kontroll og overvåkning. Det er også interessant å merke seg hvor de tresiffrede millionbeløpene tar veien, og hvem som får en liten million til smør på skiva. Selv føler jeg et snev av avmakt, og en følelse av at nordområdesatsningen skjer over hodet på oss som bor her. Og jeg er kanskje ikke alene om følelsen: 

Forskningsleder Geir Hønneland ved det private Fridtjof Nansen-instituttet presenterer svært interessante analyser i sin aviskommentar om nordområdesatsningen, skrevet i sommer. Her er et sitat fra en ordfører: 

Som en av dem sa i et intervju: ”Visjonære tanker og begrepsavklaringer, som dere driver med, betyr ingenting for folk flest i Nord-Norge. Det dere blir målt etter, er om dere får nordområdene ned til landjorda og bygger veier og havner.” 

Og videre:  
Eierskap til nordområdepolitikken finnes hos “de kalde krigerne” som er mest opptatt av militær tilstedeværelse i nord, “petrooptimistene” som framfor alt vil begynne å bore i Barentshavet, “Fjällrävenmiljøet” rundt Norsk polarinstitutt som helst vil telle isbjørn i Arktis råd, “Barentspraktikerne” i Kirkenes som vil ha håndfast samarbeid med russerne i nord, og “ordførerne” som bare vil ha veier og havner.

Dette er jo i og for seg en morsom beskrivelse, men verd ettertanke. En annen av Hønnelands gode tekstlige passasjer med forhold som egner seg til dyptgående analyse, beskrives slik: 

En potensiell skillelinje går mellom nord og sør. Er nordområdepolitikken et nasjonalt anliggende eller primært til for Nord-Norge? Skal den bidra til nasjonal sikkerhet eller til lokal idémyldring uten innblanding fra “kaffelattedrikkende byråkrater på Grünerløkka”, slik en debattant uttrykte det? 

Skillelinjen mellom verne- og utbyggingsinteressene i Barentshavet er åpenbar. Mer subtile – i alle fall sett med Osloøyne – er de interne konfliktlinjene i Nord-Norge. Er det Tromsø eller Kirkenes som er hovedstaden i nordområdene? (I Kirkenes vil man antakelig heller si Murmansk.) Er det den fjällrävenbekledte polarforskeren som best symboliserer norsk nordområdepolitikk, eller småbedriftseieren i Båtsfjord?

Denne artikkelen er faktisk verd å lese i sin helhet. Du finner den her. Et elegant nyutviklet kart over områdene våre ligger også på nettet, utviklet av Ocean Futures og NHO. Sjekk her
Og ta en titt.

EN SVART SKIKKELSE PÅ ISEN

Polekspedisjonen i anledning jubileumsåret 2011 blogger, og de kan fortelle om en svart skikkelse på isen. Les mer hos NRK Nordland om turfolket i Antarktis.

POLFARERE MOT SØRPOLEN

Flere grupper av norske polfarere går mot Sørpolen i anledning Nansen Amundsen-året. Den ene ekspedisjonen kan følges på blogg hos Norsk Polarinstitutt, disse fire skal etter planen nå polpunktet før jul og møte den norske statsministeren ved Sørpol-ankomsten i Antarktis. 

Les mer om denne jubileumsekspedisjonen her.

lørdag 29. oktober 2011

FLOMKATASTROFER RAMMER FOLK I EUROPA OG ASIA

Et polart isdekke som smelter mye fortere enn forskerne kunne forutse, sommertemperaturer i Nord-Norge i  oktober, flomkatastrofe i Italia og unntakstilstand på grunn av flom i Bankok, der elva som renner gjennom hovedstaden stiger over alle bredder. 

- Vannet står halvannen meter opp langs husveggen vår, sier folk som prøver å holde vannmengdene unna hjemmene sine. 

Selv prøver jeg å holde hodet kaldt, og tenker at vi vet at slike tilstander nå kommer med full kraft inn over oss her på kloden. Likevel lukker folk øynene for realitetene. Vi vil ikke ta det inn over oss, ikke egentlig. Norske politikerne vil ikke, folk flest her hjemme tenker at det ikke skjer hos oss, mens klimagasser og forurensing fører til katastofer og ustabilitet på hele kloden.

Jeg kjenner på en stor uro. Som journalist burde jeg varsle, men hvordan får jeg det til? Og hvordan får jeg det til, godt nok?

Det regner kraftig på taket mitt her jeg sitter på loftet mitt og skriver. Det uroer meg, dette. Det gjør faktisk det. Les mer om flommen i Italia her og om situasjonen i Thailand her.

SOMMERVARMT I NORD

Det er varmt i nord, nå i slutten av oktober ble det målt sommertemperaturer i Nordland: 18.4 grader. Det er ikke bare uvanlig, det er sensasjonelt. Les mer om saken her.

mandag 17. oktober 2011

ISFRITT OM 10 ÅR

Nyere forskning der man studerer isen i Polhavet fra undersiden, dokumenterer at isen er tynnere enn tidligere antatt. 

Forsker Edmond Hansen på Norsk Polarinstitutt anslår derfor at isen kan være borte fra Polhavet på sommerstid om ti år allerede. Les mer om saken her.

Jeg skrev om dette i reisebloggen min på NRK allerede i mai 2008 da vi var på tokt i Framstredet, i saken jeg kalte En klode på tynn is. Men det har gått enda fortere enn jeg fryktet den gangen. Dette er ikke en god nyhet.  

Hele bloggen fra den første toktet mitt inn i isen kan du finne her. Det er bare tre år siden. Og det uroer meg at det går så fort.

tirsdag 11. oktober 2011

50 WORDS FOR SNOW

Kate Bush har tatt tak i noe av den opprinnelige urfolkskunnskapen:  
Åtte årstider, ikke fire som vi tradisjonelt er vant til å tenke.  


Femti ord for snø, slik inuittene snakker om den, de som er vant til hvite landskap. Her er en av låtene i hennes nye album, 50 Words for Snow

Vi gleder oss til å høre mer, vi som liker det hvite og kalde.

mandag 10. oktober 2011

GOOGLE FEIRER NANSEN

Google markerer i dag at det er 150 år siden Nansen ble født med fin illustrasjon. Mer om dagens feiring av vår store polfarer kan du lese her.

fredag 7. oktober 2011

EKSPORTERER SVALBARD

Han sleper med seg 6 tonn av Svalbard hjem til OL-utstilling for å fokusere på klimaendringene. 

Kunstneren Alex Hartley fant øya Nyskjæret i 2004, nå blir den del av et kunstprosjekt. Det du ser på bildet under er ikke øya, men en isskulptur fra en av mine egne tokt i nord.

Les mer om prosjektet hans, NOWHEREISLAND her.


onsdag 5. oktober 2011

TORSK MOT NORD

Det skjer mye i nord. Og mens visse arter blir færre, er det andre som utbrer seg mer enn før. 


I går skrev jeg at den arktiske fuglearten polarlomvi går tilbake, mens torsken derimot, den trekker mot nord. Så langt som til 82 breddegrad, skriver Aftenposten. Men ikke på grunn av varmere vann, sier de. På grunn av lodda, som den lever av. 

Dette får meg på helt andre tanker. Det er mindre enn tre måneder igjen til jul. Og torsk er god julemat. Men dette er en avsporing, ingen tvil om det. Oppskrifter tilhører jo på matbloggen min, matfront. Men bildet fant jeg på nettsidene til Meny, og der er det faktisk flere gode oppskrifter. Så dette er å betrakte som en aldri så liten blogg-crossover.

tirsdag 4. oktober 2011

NEDGANG AV POLARLOMVI I NORD













Nedgang i bestanden av polarlomvi og i antall hekkende par, målt i områder av Finnmark. Også på Svalbard er bestanden synkende og har vært det helt siden 1980-årene. Dette er ikke oppløftende nyheter.

Les mer om saken på Miljøstatus sine sider. På bildet ser du en blanding av lomvi og polarlomvi, som har en mer nordlig utbredelse.

Foto: Hallvard Strøm, Norsk Polarinstitutt.

torsdag 29. september 2011

SURERE ENN PÅ 20 MILLIONER ÅR

Forskerne skriver om forsuring. De sier:

Vi som bor i nord kan bli de første som merker effektene av havforsuring. Kaldt vann blir fortere surt enn varmt vann. I løpet av dette århundret vil havene i nordområdene bli surere enn på 20 millioner år. 

Fin og opplysende artikkel, spør du meg. Du finner den her.

søndag 18. september 2011

NEDSMELTING TRUER STABILITETEN

- Truer verdenfreden, skriver pressebyrået IPS og understreker at oppstyret rundt 11. september bare er småtterier i forhold til den økende fare for uro som ligger i nedsmeltingen i nord:

All the analysis and commentary about safety and security on the tenth anniversary of 9/11 is ignored by far the biggest ongoing threat to global security: climate change. 

Les artikkelen her.

torsdag 15. september 2011

REKORDLAVT OG TYNT ISDEKKE I NORD

Det skjer ting i Arktis nå. Sommerisen er ved sitt rekordlaveste. Les mer her - en engelskspråklig versjon, eller på klimasidene i Aftenposten. 

Dette har gått fort. Skremmende og utfordrende, syns jeg og lar Dali sitt bilde få illustrere min uro.

tirsdag 13. september 2011

NY FORSKNINGSDIREKTØR PÅ NORSK POLARINSTITUTT

Nalan Koc, tidligere leder for ICE-senteret, er blitt ny forskningsdirektør ved Norsk Polarinstitutt.

Nalan Koc har ledet flere viktige forskningstokt i Arktis og Antarktis og er en ypperlig kunnskapsformidler.
- Dette er spennende, og det er flott at en kvinne endelig skal bekle denne viktige posisjonen, sier jeg. Vi ønsker lykke på reisa inn i ny, banebrytende polar forskning!
Les mer her.

fredag 9. september 2011

FOSSILE FRISTELSER

 - Subsidiene til fossil energi er tre-3 ganger større enn den økonomiske støtten til klimatiltak i utviklingslandene som industrilandene lovet å bidra med under klimaforhandlingene i Mexico. 

Dette skriver Eller hambro i sin blogg om fossile fristelser på egen blogg og i Aftenbladet. Hey, hey, hey, watch out people!

Les Ellen Hambros tanker om fossile fristelser her. Hun er medlem av Klima- og forurensingsdirektoratet med egen blogg. Interessant. Dyktig dame. Dette leser vi gjerne mer om. Mens temperaturen på kloden stiger i urovekkende hastighet.

Bildet er henta her.

torsdag 8. september 2011

DA VINCI PÅ ISEN

Miljøbevegelsen Greenpeace har vært i Framstredet mellom Svalbard og Grønland. Kunstneren John Quigley lagde da en kopi av Da Vincis velkjente skisse på et smeltende isflak. 

Mer om saken kan du lese på Nordnytt sine nettsider.


Bilde: Foto: NICK COBBING/Afp/Greenpeace

tirsdag 6. september 2011

THE WORLD IN 2050

Den amerikanske forskeren Lawrence C. Smith ved UCLA har skrevet ei bok om verden fram til 2050. Den skal jeg få tak i. 

Det virker som om boka er full av interessante synspunkter som vi kanskje kan gjøre oss nytte av - vi som planlegger å leve her på kloden ei stund til. 
Hør intervjuet med forfatteren her.

NRK si nettside som omtaler boka, snakker om Norge som stormakt i 2050. Det høres noe underlig ut for meg, særlig tatt i betraktning at dette ligger 35 år fram i tida. Nettartikkelen i NRK finner du her. God lesning!

søndag 4. september 2011

VYER OM NORDOMRÅDENE

Jonas Gahr Støre har vært i Harstad og snakket om perspektiver i nord - og hva nå? Talen hans er faktisk verdt å lese. Olje, gass, penger og ny transportvei østover gjennom Nordøstpassasjen er selvfølgelige innspill. Du finner stikkordene til talen hans her.

Han avslutter med å snakke om status for arbeidet og trekke opp politikken for de neste årene. I fortellinga om nordområdene – hva blir de viktigste kapitlene de neste 20 årene? Ja, det vil bare tida vise. Og det kommende valget.

onsdag 24. august 2011

RIKTIG SÅ EKKELT OM GIFTSTOFF I KLÆR

Æsj, for en ekkel sak. Les artikkelen om miljøgifta NFE som finnes i en rekke merkeklær her

Akkurat nå føles det godt å gå med velbrukte klær og ha kjøpefritt år på klesfronten. Og å ha kjøpt mye på Fretex, klær som er pent brukt og godt vaska. Stoffet NFE er nevnt på lista til www.miljostatus.no og du kan lese mer om miljøgifter her


NFE tilhører ei gruppe som kalles nonylfenol, oktylfenol og deres etoksilater NF, NP, NFE, NPE OF, OP, OFE, OPE og beskrives her, dersom du skulle ha lyst å lese enda mer. Neppe.

Det viktige i denne sammenheng, er at miljøgifter transporteres med vind og strøm mot nord og finnes igjen i dyr og fugler der. Veldig ugreit at mitt elskede Arktis blir søplekasse for det giftige avfallet på jorda. Og at det finnes i klærne vi bruker!

Vil du lese mer om kjøpestoppen min, må du hoppe over til ORDFRONT-bloggen. Noe om kjøpestoppen finner du under nyttårstanker her - og noe om at jeg ikke klarer å være konsekvent finner du her. I fall du ble veldig imponert.

SKYER REDUSERER EFFEKTEN AV MINKENDE IS I ARKTIS

Interessante resultater av isforskning og klimaendringer er publisert av Stephen Hudson på Norsk Polarinstitutt. Men vel så interessant er det å lese bloggen til avdelingsdirektør Terje Wahl i Norsk Romsenter som kommenterer så lett og morsomt at alle kan lese. Bloggen hans finner du her

Skyene vil ha innvirkning på klimaendringene når isen i Polhavet smelter, og reduserer opptaket av varme til åpent hav. Og at det er mindre is enn før, ja det er i hvert fall sikkert. Vi tangerer nå minimumsrekorden for isutbredelse fra 2007, sjekk gjerne med NSIDC sin oversikt her. Bildet under er tatt i Nordøst-passasjen i august i år. Med satelitt.

mandag 4. juli 2011

SUGER OPP CO2-GASS

Nye forslag til å løse CO2-krisa på jorda, tar vi gjerne i mot. Her er en artikkel om CO2-tårn som skal suge opp klimagassen fra atmosfæren. Les mer her.

Bildet er henta fra artikkelen, foto: GLOBAL THERMOSTAT

torsdag 30. juni 2011

FORSKNINGSSKIP TIL TROMSØ UNIVERSITET













Nytt forskningskip med nytt navn er innkjøpt til Universitetet i Tromsø. Skipet heter nå F/F Helmer Hanssen etter vår nordnorske polfarer og arktiske islos. Håper det blir mye interessant og viktig forskning herfra. 


Skipet het tidligere Jan Mayen og tok blant anna del i forskningstoktet Arctic Tipping Point der jeg var så heldig å få delta, sommeren 2009. Les mer om toktet her eller på samlesiden til nrk.no

tirsdag 7. juni 2011

EN AV VERDENS VIKTIGSTE MATVARER

Her er en fin artikkel om ett av havets viktigste nærings- midler.  

Les mer om Calanus Glacialis eller ishavsåte, som lever i kalde farvann og ernærer store mengder av fisk, fugl og andre dyrearter i en av verdens viktigste næringskjeder.

- Spis og bli spist, skriver Science Daily: 
The zooplankton Calanus is a genus of marine copepods, - tiny crustaceans related to krill, Calanus glacialis is perhaps the Arctic's most important species.

Bildet er henta fra artikkelen på nettet.

tirsdag 17. mai 2011

MILJØGIFTER I ALLVÆRSJAKKER

Dette er ingen trivelig melding. Mens det er en kjent sak at flammehemmere er miljøskadelige, visste jeg ikke at vanlige allværsjakker også inneholder stoffer som skader miljøet. Dårlig nyhet på en ellers hyggelig 17. mai. Les mer hos Nordlys.

ARKTISK RÅD SITT SEKRETARIAT TIL TROMSØ

Dette er gode nyheter og en spennende avgjørelse for Tromsø. Arktisk råd sitt permanente sekretariat legges til byen. 
Les mer her.

lørdag 7. mai 2011

STORE ENDRINGER MELDER ARKTISK RÅD

Raskere havstigning. Store endringer i Arktis, sier ny rapport fra Arktisk Råd. Ny artikkel i Aftenposten. De er faktisk ganske så gode på klima i den redaksjonen!

tirsdag 3. mai 2011

SVART IS

Aftenposten med ny fordypningsartikkel om sot i Arktis. Et problem som forskerne lenge har vært klar over, men som vi ikke kjenner omfanget av. Men at svart forurensing får snø til å smelte fortere, er noe vi alle kan se utafor vinduene våre. 

Det har vært første mai-feiring i nord: Jeg går i tog for en verden uten krig og mot muren på Vestbredden. Men jeg vil gjerne ha forurensing inn blant fanene. Sammen med krig, overbefolkning, sult og fattigdom er det blant klodens største og kanskje mest alvorlige problem. Og mer sot på isen rundt polene, ja det fører til hurtigere nedsmelting. Så enkelt er det. Og så vansklig å få bukt med.

VARMESTE APRIL SIDEN 1901

Varmeste april siden 1901, skriver NRK Nordland på si nettside.

mandag 25. april 2011

GÅR MOT REKORDVARM SOMMER

Det mener værvarslingsstedet yr, som har lagt ut en artikkel om situasjonen i april her i landet. Vi må tilbake til 1959 for å finne så høye temperaturer i Norge på dette tidspunktet av april. Meteorologene tror vi i ferd med å sette temperaturrekord. Artikkelen kan du lese her.

fredag 15. april 2011

KAN ENDRE HAV OG VÆRFORHOLD

Større mengder ferskvann ut i Polhavet kan endre situasjonen i havstrømmene lenger sør. Tynnere og mer mobil is i polbassenget kan endre utstrømming av kaldt vann fra Polhavet og gi endringer vi enda ikke kan forutsi. Det kan påvirke både hav og værsituasjonen i Europa. Det sier havforsker Laura de Steur, som jeg møtte under IAOOS-toktet til Framstredet i 2008. Les hele artikkelen her.

"Sea ice is also melting quickly," she said, "another new record low for ocean area covered was documented this past January by the National Snow and Ice Data Center adding even more freshwater to the relatively calm Arctic Ocean."

De Steur noted that an additional factor is that more of the Arctic's sea ice is younger and thinner, not the older and thicker ice as in the past. That makes the ice "more mobile and could exit the Arctic faster," she said. "In the worst case, these Arctic outflow surges can significantly change the densities of marine surface waters in the extreme North Atlantic. What happens then is hard to predict."

torsdag 17. mars 2011

SOME SAY THE WORLD WILL END


Some say the world will end in fire;
Some say in ice.
From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
 
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice. 

Robert Frost


søndag 27. februar 2011

LAVESTE ISUTBREDELSE NOENSINNE



- January 2011 measurements found the lowest levels of Arctic sea ice since measurements have been taken. And in the last 50 years, subpolar species now outnumber polar species in the Arctic, reversing the balance of the previous 2,000 years.


Klipper denne saken fra Norges offisielle side i USA etter møte i Santa Fe. Du kan lese hele saken her. Her trekkes også sammenligningen mellom smeltende is og varmere ørken på kloden.

Den fargede kloden viser et scenario for forventet temperaturøkning  de neste 100 årene. Sterkest stigning i Arktis, der det kan bli opp mot 8 grader varmere. Mange rister på hodet etter de siste kalde vinterene i Europa, og deler av befolkningen tviler på realiteten i klimaendringene. Men nedsmeltinga av isdekket i nord taler sitt tydelige språk og påvirker det som skjer på resten av kloden.

- Warming in the Arctic affects weather around the globe, explains Mr. Kim J. Holmén, Research Director for the Norwegian Polar Institute.

Flere målinger og aktualiteter omkring forskning på is og kulde finner du på NISDC sine sider. National Ice and Snow Data Centre legger fortløpende ut overvåkning og nye resultater, for eksempel her hvor de ser på sjøis og utbredelsen av den. Illustrasjonen av temperaturøkning på kloden, er henta fra Norsk Polarinstitutt.

søndag 30. januar 2011

VERDENS NORDLIGSTE FRYSER PÅ NEDTINING

Verdens nordligste fryseboks står på nedtining. Dette får svære konsekvenser for snø og kuldevintre på den nordlige halvkule. Slik beskriver organisasjonen for urfolk dette fenomenet på nettsida GÁLDU: Arctic Defrost is dumping snow on U.S. and Europe.
The world´s northern freezer is on rapid defrost as large volumes of warm water are pouring into the Arctic Ocean, speeding the melt of sea ice, according to a new study.
Og resultatet? Det er blant anna snørike vintre i Nord-Europa og Statene. Jo takk, det ser vi rett utafor døra. Men dette er bare begynnelsen på en svær prosess som jorda så vidt er i gang med. Konsekvensene blir nok større etter hvert. Les mer om saken her. 

lørdag 29. januar 2011

TANKER OM METAN. OG ANNEN KJEMI

Jeg har gjort meg noen tanker om metan og om anna kjemi på ORDFRONT-bloggen min. Disse tankene handler også om klima på kloden og om min kalde kjærlighet. 
Sjekk gjerne bloggen og ta en titt på det jeg skriver om metanutslipp fra tundraen. 

Dette er urovekkende kunnskap som ble vakt til live igjen under Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø denne uka. Skikkelig urovekkende, egentlig.

fredag 28. januar 2011

VARMERE HAV I ARKTIS

Havet i Arktis har ikke vært varmere på de siste 2000 årene. Skriver Nordnytt, og baserer seg på artikkel i Science. Du kan lese saken her.

søndag 23. januar 2011

COOL ÅPNING AV NANSEN AMUNDSEN-ÅRET



Utrolig sjarmerende åpning av Nansen Amundsen-året i Tromsø i dag, med solboller, hundekjøring og konsert på fantastiske is-instrumenter laget av is fra Arktis og Antarktis med musiker Terje Isungset.



Åpning av den nye utstillinga, SNOWHOW, trakk masse publikum og viste hvordan inuittene med sin kunnskap om Arktis bidro med mye hjelp til våre polfarere.