tirsdag 25. mars 2008

ISEN SMELTER. DET ER HELT VILT

I februar skrev Aftenpostens klimasider at isen smelter med rekordfart i nord. Nå kunngjør Norsk Polarinstitutt at de har gjort nye og urovekkende målinger rundt øya Hopen, og skriver:

"Sjøisen som legger seg i vinterhalvåret ved Hopen på Svalbard er redusert med over 40 cm i tykkelse de siste førti årene. Norsk Polarinstitutt publiserer nå forskning som viser at sesongisens tykkelse rundt Hopen er betraktelig redusert siden de første målingene av istykkelsen på øya ble utført på midten av 1960-tallet. Dette er første gang det blir publisert en langtidsovervåkende studie over istykkelsen i Barentshavet. Siden år 2000 er det ikke observert is som er tykkere enn 1 meter ved Hopen, samtidig som den lokale luft- og vanntemperaturen i området har økt".


Jeg besøkte den lille øya Hopen i 1984, jeg var med Værvarslingas folk med båt oppover til denne bitte lille værvarslingsstasjonen i nord. Det var årets vaktbytte, og de fire som hadde vært der siste året, skulle hjem etter ett år aleine på denne isolerte ishavsstasjonen. Jeg husker ishavsveteranen Oddmund Søreide som ble stasjonssjef det året, og ikke minst Gustav Hasvik som var kokk. Gustav snakket om den polare basillen som han var bitt av. Det var nok helt sant: 25 år seinere bor Gustav fortsatt på Svalbard!

Men best av alt husker jeg at de snakket om alle isbjørnbesøkene ved stasjonen, og at bjørnen vandret forbi, - nettopp i dette området, og stadig stakk innom på visitt. Bjørnen følger ofte faste ruter på sine vandringer mellom øst og vest. Hopen er populært område, og det var mange bjørnehi i nærheten, ble jeg fortalt.

Hva skjer når isen blir så tynn at isbjørnen ikke lenger kan vandre forbi Hopen som ligger et lite stykke sørøst om Spitsbergen? Og hva skjer med binnene som skal føde, og som kanskje må legge på svøm over store havområder med små bjørnunger?
Alle kjenner svarene. Men de er særs ubehagelige å tenke på.

"Norsk Polarinstitutt har drevet sjøisovervåkning rundt Svalbard og i Framstredet i mange år. Sjøisovervåkninga ved Hopen ble starta av polarinstituttets forsker Torgny Vinje på 1960-tallet. Sesongisen rundt øya begynner vanligvis å forme seg før desember, og i mai er isen på sitt tjukkeste, - før den forsvinner. Ismålingene utføres jevnlig av overvintrerne fra Meteorologisk institutt og resultatene bearbeides av forskerne", skriver polarinstituttet.

Aftenpostens klimaside Het Klode skriver at 25% av isen i Arktis har smeltet på ett år. Forskerne har studert satelittbilder av isen og kan fastslå at den smelter fortere enn noensinne. Et isfritt Arktis kan bli dramatisk for oss alle. Den danske forskeren Rasmus Tonboe ved det danske meteorolgiske instituttet setter ord på det mange av oss føler:

Det er helt vilt, sier han.

Aftenpostens nettside har lagt ut en animasjon av nedsmeltinga. Den kan du se her. Og det er riktig som den danske forskeren fastslår:

Dette er helt vilt. Intet mindre.

Bildet fra Hopen er tatt av Hallvard Strøm ved Norsk Polarinstitutt, som har copyright.

10 kommentarer:

frr sa...

I den grad dette er menneskestyrt, snakker vi mange tiår før noe endres, mens isen smelter mer fra år til år. Nifse greier

EN BLGG OM KALD KJÆRLIGHET sa...

Helt enig!

Debatten om menneskestyrt eller ikke har jeg forlatt for lenge sia - nå gjelder det bare å holde igjen på forurensinga slik at vi hindrer så mye som vi kan fra å slippe ut i atmorsfæren. Spør du meg.

Amos Keppler sa...

Isen på nordpolen vil være borte innen 2013 og på sydpolen innen 2020 eller der omkring. det kan godt skje enda fortere, men slik er det. Det betyr at havet vil stige med minst 70 meter, og at alle verdens kystområder vil være oversvømmet.

EN BLOGG OM KALD KJÆRLIGHET sa...

Nei så ille er det nok ikke.

Dette med havstigning henger sammen med nedsmelting fra landområder, og Antarktisisen (som for en stor del ligger på fast grunn) smelter IKKE i med den hastigheten du antyder. Det er det ingen vitenskapelig hold i.

Sommerisen over Nordpolen smelter nå hurtigere enn det forskerne har forutsett, men den flyter på havet (ligger ikke på land) - og bidrar dermed ikke til at havnivået stiger.

Det er likevel all grunn til å ha en viss bekymring, syns jeg. Men ikke slik du antyder.

Amos Keppler sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Amos Keppler sa...

Det er minst så ille, siden jeg utelot en hel del enda mindre hyggelige virkninger.

2013

Ja, jeg vet at havisen ikke vil påvirke havnivået, men det der om at innlandsisen smelter mye senere er gammelt nytt. Jeg har studert global opvarming i nær tjue år og det er helt åpenbart nytt for deg.

Sannheten er at ALL is på kloden smelter og langt hurtigere enn man før trodde. Året 2020 ER spekulativt, men slett ikke usannsynlig. Det tikker inn den ene raporten etter den andre i disse dager om stadig raskere issmelting i forhold til tidligere kalkyler.

Amos Keppler sa...

Vet du for eksempel hva som er grunnen til at de reviderte anslagene og modellene om Antarktis ikke ble en del av den siste raporten fra IPCC?

Det var en politisk avgjørelse. USA nektet...

EN BLOGG OM KALD KJÆRLIGHET sa...

Jeg har ikke studert global oppvarming i tjue år, men jeg blogger om dette fordi:

DA det gikk opp for meg hvor alvorlig dette er, ville jeg gjerne at vi snakker mer om det og øker bevisstheten om hvor fort dette går.

Antarktis er et enormt isplatå, jeg har ikke sett noe sted at det smelter med den hastigheten du antyder. Og jeg håper selvfølgelig at du tar feil.

At USA ikke vil avsløre de reviderte rapportene, forbauser vel ikke noen... i hvert fall ikke meg. De står da så definitivt ikke på den rette sida når det gjelder å ta i et tak for denne kloden.

Helge Samuelsen sa...

Kjempeflott å høre om slike observasjoner fra isødet. Ja, det er helt villt. Polområdene er faktisk de områdene der effekten av global oppvarming er størst.

Og konsekvensene vil bli enorme. Om ikke Antarktis smelter innen 2020, som mr. Keppler antyder - så er det vel egentlig et spørsmål om tid. Og tar det 100 år, eller 200 år, så er jo katastrofen like stor uansett.

Jeg mener å huske at en tidligere mente det ville ta 1000 år for den landbaserte isen å smelte. Det er imidlertid allerede klart at disse spådommene må være feil, fordi oppvarmingen går betraktelig hurtigere enn en før trodde.

Det er skremmende. Vi idag vil ikke oppleve de største effektene, men vi må jo tenke lenger enn det! Vår rovdrift på jorden er uansett ute av kontroll.

EN BLOGG OM KALD KJÆRLIGHET sa...

Til dere begge som kommenterer her, både Amos og Helge: Ja i dag fikk jeg virkelig et sjokk da nyheten om isflaket som løsnet i Antarktis ble slått opp.

Uhyggelig, og tydelig at nedsmeltinga, også der, går fortere enn det som har vært offisiell oppfatning. Skumle greier. Liker dette dårlig, og har lagt inn en liten sak om dette på bloggen, men det er mest referat fra andre kilder.