søndag 23. mars 2008

THE CRYOSPHERE. WHERE THE WORLD IS FROZEN

Tenk at det finnes et eget navn for de områdene på jorda som er frosne: Kryosfæren.

Vi snakker ofte om atmosfære og biosfære, men kryosfære-begrepet var nytt for meg da jeg begynte å jobbe for Verdens miljøverndag 2007. Årets tema var Melting Ice - a Hot Topic? og vi lagde ei nettside med linker til steder der fenomenet kryosfære er omtalt. Og det er slett ikke bare i Arktis og Antarktis, selv om de utgjør store og viktige deler av de islagte områdene på kloden.

Hva betyr kryosfære? Ordet stammer fra det greske kryos som rett og slett betyr kald. Kryosfæren inkluderer områder med havis, ferskvannsis, snø, breer, frossen mark og permafrost.

Isdekkene, breene og havisen har stor innflytelse på jordas klima og kryosfæren inkluderer Antarktis, Arktis, Grønland, nordre deler av Canada, nordre deler av Sibir samt mesteparten av de høyere fjellområdene i verden der temperaturen er gjennomsnittlig under null grader i løpet av et år.

Det fascinerer meg at det også finnes områder med breer som kalles tropical glaciers. Disse finner vi i Andesfjellene i Colombia, Venezula, Equador, Peru og Bolivia, så vel som i høyfjellet i øst-Afrika med Mount Kenya og Kilimanjaro, - og i Irian Jaya i Indonesia. I perioden fra 1950 til 1990 dekket disse tropiske breene omlag 2760 km2, med en fjerdepart i de peruvianske Cordillera Blanca-fjellene. Målinger fra 2000-2005 viser at områdene nå har krympet til 2500 km2.

Hvorfor er kryosfæren viktig? Jeg klipper en bit fra nettstedet til National Snow and Ice Data Center hvor de sier det veldig fint:

The cold regions of our planet influence our entire world’s climate. Plus, the cryosphere is central to the daily lives of the people, plants and animals that have made it their home.

Ikke alle er glade i kulde. Men jorda trenger 'frysebokser' og 'kjøleskap'. Og vi ønsker ikke å skape hjemløshet for dem som har valgt kalde strøk å leve i.


Det snakkes så ofte om varme hjerter. Men i dag trenger vi hjerter som brenner for de kalde strøk på kloden.

Dette bildet tok jeg utenfor Universitetsstudiene på Svalbard på våren 2007. Det ble laget av unge iskunstnere som dekorerte til åpningen av Det internasjonale polaråret, IPY.

For meg er dette et symbol på et kaldt område som alltid har tatt i mot meg med varme. Og jeg ser med mismot på den nedsmeltinga som nå skjer på kloden. Vi kan ikke gi opp. Men det haster.

7 kommentarer:

frr sa...

Ser nødvendigheten, men er nok ikke like glad i kulde som deg. Nye opplysninger for meg.

Sylvi Inez Liljegren sa...

Godt at det kan komme noe nyttig ut av en første påskedag, da :-)

Er på vei ut i sol og snø. Men jeg er ikke noen fanatisk kulde-elsker, har definitiv sansen for en varm sommer og en time i solveggen når temperturen kryper over 25 grader. Ser forresten at vår felles blogg-venninne Oda Bhar satser sterkt på å profilere is og snø på sørligere breddgader. Det er jo prima!

lindis sa...

fader altså, imaget mitt som fnisende bamse er i ferd med å ryke tvert her. Jeg finner meg selv foran din blogg hver eneste dag, leser hvert eneste ord, blir interessert og lærer nye ting. Fankern, skal det ikke være mulig å gå uengasjert gjennom verden lenger? :) Brått er vel bloggen min også invadert av klimaendringer og dess like.

EN BLOGG OM KALD KJÆRLIGHET sa...

lindis, da - du er nå den beste fnisende bamsen (med taggede ører) i hele verden!!!

Klimaendringer - og alle andre lignende store saker - trenger folk med humor, folk som bryr seg, folk som leser - og ikke minst: Folk som er i stand til å bli oppslukt av nye oppdagelser.

Veldig fint at du henger på fra Nordbergs hybel! Man kan jo ikke bare være opptatt av svensker, hele tida? (Vel, ja, jo - klart man kan det :-))

Men også svensker blir berørt av denne tematikken, så du kan jo ta dette opp med ham en kveld....

Anonym sa...

Denne kjærleiken hadde i allefall temperatur til i smelte denne by-boeren! Flott tekst og fineste bilder.

tusen sa...

Hoggsikker på at eg ikkje kryssa for anonym (Over) Prøver igjen
Mvh. Olava

EN BLOGG OM KALD KJÆRLIGHET sa...

Det gikk greit nå, jeg ser at det er 'tusen' som har lagt inn en fin kommentar.

Ja, vi trenger tydeligvis noe som smelter hjerter, men gir kald, rasjonell og effektiv tankegang.