mandag 29. november 2010

NORDOMRÅDESATSNING

Her er ei samleside fra Nordområdekonferansen i november, legg merke til hyppigheten av ord som

- satsing
- resurrs
- forvaltning
- utfordring
- business
- muligheter
- område
- effekter
- kartlegging
- politikk
- entreprenørskap

Ord, ord, ord. Noe går da over hodet på oss, eller? Jeg føler meg som et helsikes satsningsområde, uten helt å vite hva det er som skal satses på?!!!

lørdag 6. november 2010

NYTT NETTSTED FOR ICE

ICE-senteret har fått fint, nytt nettsted. Det finner du her. Særlig liker jeg det fordi de linker spesielt til bloggen min fra toktet i høst med forskningsskipet Lance. Klart det er vanskelig å skjule stoltheten sin da -

torsdag 14. oktober 2010

BØRGE OUSLAND GJENNOM HELE NORDPASSASJEN

Celebration

I dag morrest, 14 oktober 2010, var Børge Ousland gjennom sin store seiltur Northern Passage, der han har seilt både Nordøst- og Nordvestpassasjen på en sommersesong.

Hele seilasen ligger på nettet på hans blogg, her. Det er bare å gratulere!  

- They have successfully completed their mission: the first Arctic circumnavigation through the Northeast and Northwest Passages during one and the same season!

Men seilasen har en bitter ettersmak: Isen i nord er så spinkel og nedsmeltet at transport sirkumpolart med en lett, liten seilbåt allerede er fullt mulig. Det lover dårlig for klimaet på kloden, mer er ikke å si om den saken. Bildet har jeg sakset fra Børges blogg. Fint oppslag om han og hans trofaste følgesvenn Thorleif Thorleifson finner du her.

lørdag 18. september 2010

DØPT MED EN ISKLUMP

Børge Ousland og kompani er kommet til Cambrigde Bay på sin seilas gjennom Nordvestpassasjen og bytter nå mannskap. 


De har besøkt vraket til polarskuta Maud som Amundsen seilte gjennom nordvestpassasjen fra 1918 til 1924. Siden ble hun kjøpt opp av et kanadisk selskap og brukt som frakteskute. Det stolte polarskipet blir nok aldri henta opp for å hedres, men da Amundsen døpte henne med en isklump, sa han: 

Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave. Med vår dronnings tillatelse døper jeg deg «Maud». 

- For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid. 
Det er litt stilig sagt, syns jeg. Og der ligger hun altså enda. 

onsdag 15. september 2010

SE BØRGE SEILE NORDØSTPASSASJEN

Børge Ousland har seilt Nordøstpassasjen denne sommeren og skal videre gjennom Nordvestpassasjen. Se en av hans videoer fra turen på youtube her. Tøffe saker. 

De hadde vindstyrke 'gale', står det på nettet, - jeg lurer på om det er stiv kuling eller liten storm, gitt. Ser i hvert fall ut som adskillig mer enn frisk bris. Mulig å følge ham på hans engelske blogg som du finner her. I dag, mens jeg sitter her og skriver, sjekker jeg posisjonen deres og de i nordvestpassasjen - nord for Northwest Territories i Canada. 

Ousland seiler sammen med Thorleif Thorleifsson. Og det er tøffe gutter dette, som skal klare begge nord-passasjer på én sesong for å fortelle verden noe om nedsmeltingen på kloden. Men så handler det vel litt om eventyrlyst og berømmelse, også. Tøft er det, uansett.

NYTT SKIP MED LAST GJENNOM NORDØSTPASSASJEN

Kikket på NSIDC sine nettsider og det er lite is i Polhavet i forhold til gjennomsnittet i årene fra 1980 til 2000. Ikke uventet, men påfallende, syns jeg - hvordan det nå smelter.

Forøvrig gikk det et skip med jernmalm fra Kirkenes mot øst for bare noen dager siden. Det stemmer imidlertid ikke at det er første ikke-russiske skipet, slik det står i omtalen på nettet, for jeg la allerede i fjor en link til denne begivenheten: 

To tyske skip uten isbryter gjennom Nordøstpassasjen.

– Vi er svært stolte og glade over å være det første vestlige shippingselskapet som på vellykket vis har reist gjennom den legendariske Nordøstpassasjen, sa selskapets sjef Niels Stolberg i september i fjor.

De to lasteskipene Beluga Fraternity og Beluga Foresight hentet last i Sør-Korea i juli, og satte så kursen mot Europa.

 WWF fremmet allerede i 2008 forslag om ny lovgivning når det gjelder å trafikkere Arktis. - Disse områdene er ikke for amatører, sa daværende leder. Les mer om den saken her. Men de som driver med penger og transport, bryr seg neppe om slikt. Her kan det tjenes klimakroner, skrev Teknisk ukeblad i sin artikkel allerede i 2008.  

Klimakroner. Det er et interessant ord, syns jeg. Ingen tvil om at her er penger å hente. Passasjen er 30-40 % kortere enn tilsvarende rute i den sørlige leia.

- Dette kan få stor betydning for bedriftene i nordlige Skandinavia og på den koreanske halvøya som frakter olje, gass, mineraler og andre råmaterialer til det stadig voksende asiatiske markedet. Det sier sjefen for selskapet som nå seiler sin jernmalm mot øst gjennom et stadig mer smeltende Polhav.

søndag 12. september 2010

DAGSREVYINNSLAG FRA ISTOKT

Dagsrevyinnslaget jeg lagde fra istoktet til 81 grader nord ligger på nett-TV sine sider, her. Enklere kanskje, er å gå til Nordnytt sitt oppslag om frykt for økosystemene i nord, som også inkluderer videoen fra isen.

lørdag 4. september 2010

STERKE ICE-INNTRYKK

Jeg har vært på ICE-tokt, en lang reise mot områdene nord og øst for Svalbard. Du kan finne reisebeskrivelser i bloggene mine derfra på samlesiden til NRK. Det har vært ei reise full av sterke inntrykk og høy læringskurve. Jeg har lært mer om havstrømmer, biologiske liv i og under isen, og ikke minst om forholdene rundt smelteprosessene i Polhavet.

Her er en gjørmeflekket isbjørn som vi seilte forbi på et isflak på veien sørover fra toktet. En av de mange som vi møtte underveis. Denne på ei reise mot ukjent land. En sjebne den deler med mange av sine artsfrender nå som isen smelter i polområdene.

lørdag 14. august 2010

PÅ TOKT TIL ISEN

Drar på tokt fra mandag med forskningsskipet R/V Lance som tilhører Norsk Polarinstitutt. Du kan følge blogg og reisebeskrivelse på Nordnytt sine nettsider i NRK. Får neppe tid og anledning til å blogge også her, for forbindelsen fra 80 grader nord på Nordaustlandet kan være dårlig. Det er ICE-senterets første tokt inn i Arktis, og det er 19 forskere fra ulike nasjoner med. 

Bildet har jeg rappa fra NP sine nettsider, det er tatt av Gunn Sissel Jaklin. Men snart skal jeg ta mine egne. I isen. Og jeg gleder meg.

fredag 23. juli 2010

FINDINGS ON ICE

Har fått et tips om ei bok som heter Findings on Ice, har også funnet en pdf på nettet der man kan bla og kikke. Det er ei nederlandsk kvinne som er redaktør, og prosjektet fascinerer. Hun heter Hester Aardse og har bakgrunn fra kunsthistorie og arkitektur fra Universitetet i Amsterdam. Særlig interesse for grafisk design og forskning.  

Amazon.comDette fasinerer meg som så mer enn gjerne gjør en reise i is. Det gjør det virkelig. Boka har jeg funnet på Amazon og vurderer å bestille den. En lekker pdf-fil fra prosjektet finner du på weben her. Take a look.

søndag 18. juli 2010

SVALBARD ER EN ISKAKE

En iskake! Det sier den tyrkiske polarforskeren Nalan Koc om Svalbard i intervju om sitt forhold til Norge og landskapet her. - Bedre, jo lenger nord du kommer, sier den polarfrelste i intervju med Aftenposten som du kan lese her

På bildet under besøker hun det gamle industristedet Ny London i Kongsfjorden på Svalbard.

UNIKE KLIMADATA FRA ARKTIS

Det nye ICE-senteret ved Norsk Polarinstitutt skal på sitt første tokt til Arktis denne sommeren og drar til Nordaustlandet på Svalbard. Dette er ubebodd område med mye spennede historie. Alt dette skal jeg komme tilbake til etterhvert. For dette toktet skal jeg følge med falkeblikk. 

Les mer om ekspedisjonen her.

2010 VARMESTE ÅRET NOENSINNE

The world is enduring the hottest year on record, according to a U.S. national weather analysis, causing droughts worldwide and a concern for U.S. farmers counting on another bumper year.

Det varmeste året noensinne. Flom. Tørke og bønder redde for avlingene sine. Det skriver Reuters og du kan lese hele artikkelen her.

Også VG har publisert en stor artikkel om flom og tørkekatastrofer som rammer verden. Da hetebølgen slo inn over New York denne sommeren, oppretta man avkjølingsstasjoner i offentlige bygninger der folk kunne gå inn og slappe av i varmen. Ikke alle områder av verden har samme mulige luksus. Derfor må vi bremse det vi makter av global oppvaming . Ikke bare snakke om det. 

lørdag 12. juni 2010

GLITRENDE FORELESNINGER PÅ NETT

Her er nok en glitrende forelesning fra Oslo Science Conference som oppsummerer Det Internasjonale Polaråret, hør Katherine Richardson på nett her.

For synspunkter på urfolk, hør på Ole Henrik Maggas innledning under konferansen.

ISBRE LØSNET OG SKAPTE KATASTROFE I PERU

Stor tsunami utløst av isbre som løsnet og raste ned fjellsida i Peru. Selv om saken er noe foreldet, er den såpass dramatisk at jeg legger ut lenke til artikkelen på bloggen. Les detaljer om det som skjedde her.

FØLG KLIMAKONFERANSEN I OSLO PÅ NETT

Nye anslag eller estimater antyder nå at havstigningen fram mot neste årtusenskifte kan nå to-2 meter. 

Dette er baserer seg på målinger av den hastigheten som isbremmer eller icesheets i vest-Antarktis og Grønlandsisen smelter med. Følg klimakonferansen knytta til Det Internasjonale Polaråret i Oslo direkte på nett, sjekk ut denne fine samtalen mellom journalist Sue Nelson og ulike gjesteforelesere på konferansen, her. Vel verd å høre på! 

Nettsiden til Oslo Science Conference med alle sine oppslag finner du her.

tirsdag 11. mai 2010

ARKTIS ÅTTE GRADER VARMERE

Ny rapport fra Nord-ACIA er kommet ut med kjente informasjoner for dem som har hengt på ei stund: 

Svalbard blir opp til 8 grader varmere de neste 90 årene, skriver Aftenposten på sine klimasider i dag. Dette er samme forutsigelser som ACIA-rapporten forusa allerede i 2005.

Trolig går det fortere. Til nå har forskerne vært alt for tilbakeholdne i sine forutsigelser, konservative - vil noen hevde, av redsel for å skremme folk for mye. Vi har nok allerede passert 2 graders-scenariet, så særlig lyst ut ser det nok ikke. Jeg legger ved et bilde fra Longyearbyen i fjor vår. Jeg liker den hvite kulden, og framtidsutsiktene bekymrer meg oppriktig.

"Industrialized nations have set a 2 Celsius warming as the maximum limit to avoid dangerous climate changes including more floods, droughts and rising seas". 

Les mer om 3 graders temperaturstigning i en av artiklene etter den store klimakonferansen i København i fjor her.

NRK har lagt vekt på en annen del av den nye rapporten og skriver om økt forsuring av verdenshavene. Artikkelen kan du lese på NRK Nordnytt sine nettsider her.

fredag 7. mai 2010

ARKTIS: ISFRI SOMMEREN 2013

Her er skremmende antagelser fra en av NASAs seniorforskere, Jay Zwally, basert på obeservasjoner gjennom de siste tretti årene. Og selv om det har vært kaldt i Europa siste vinter, betyr det ikke at de store målingene ikke lenger gjelder. 

Tvert i mot: Det blir mer uforutsigbart i framida, sier forskerne. Og jeg våger å tro på dem, selv om jeg gjerne villle slippe.

tirsdag 20. april 2010

ASKEN KOMMER

Ny askesky fra Eyjafjallajøkullen siger inn over Europa denne morgenen i april. 

Jeg lurer på hva dette voldsomme som nå skjer, kan ha å bety for klima og nedsmelting - eller klima og oppvarming. Så mye aske i atmosfæren at vi får ei kaldere sommertid de neste årene - eller så mye askenedfall i Arktis at snø og is smelter fortere?

 Eller begge deler?

søndag 28. mars 2010

BARENTSPORTAL

Nå er det åpnet en ny portal som skal presentere forskningsresultater fra Barentshavet, der både russiske og norske forskere deltar med sine resultater. Sjekk nettsidene her: BarentsPortal

torsdag 25. mars 2010

POLARIA MED PÅSKEVERKSTED

Polaria i Tromsø skal ha påskeverksted søndag. Der kan man lage påskepynt å ta med hjem. 

Samtidig kan man kikke i utstillinga, gå en arktisk vandring og se selene bli matet. Mer om  i Polaria i Tromsø finner du på nettsida deres som ligger her.

SISTE TIÅR DET VARMESTE SOM ER REGISTRERT SIDEN 1850

Dette skriver forskning.no på si nettside her og støtter seg på observasjoner fra Verdens meteorologiorganisasjon. WMO.

– Det første tiåret på 2000-tallet var varmere enn tiåret som begynte i 1990, som igjen var varmere enn tiåret før. Det siste tiåret er det varmeste som noen gang er målt, sier WMO, som er paraplyorganisasjon for meteorologiske institutter fra 189 FN-land. 2009 var samtidig det femte varmeste året som er registrert siden temperaturmålingene begynte i 1850.

tirsdag 23. mars 2010

COOL VÆRTJENESTE HOS YR

Har funnet en cool værtjeneste på www.yr.no som kan legges inn på bloggen. Har lagt inn en enkel varsling for været i Longyearbyen her hos  meg. Dette var ganske morsomt. 

Sjekk sjøl på nettstedet til yr, der det står en knapp under værvarslingssida som heter gratis værdata.

fredag 12. mars 2010

ISBJØRNEN TRUDE SMELTER NED

Historien om isbjørnen Trude som ble frosset inn på Svalbard og deretter reiste til klimamøtet i København, ble landskjent og vel så det i desember i fjor. Trude står fortsatt i Køben, halvveis nedsmelta, og minner nå mest om ei lita ugle, sier Svalbardkunstneren Olaf Storø som lagde henne. 

Hele saken kan du lese om på NRK Nordnytt sine nettsider, her .

Og vil du møte kunstneren og høre hans fortelling, finnes den på nett-tv og heter Is, kunst og kulde.

fredag 26. februar 2010

ISHYLLE BREKKER LØS OG DANNER GIGANTFLAK

Nytt kjempeflak fra Arktis på vei ut i verdenshavene. Kan påvirke havstrømmer og varmeutveksling mellom kald og varm havsirkulasjon, mener noen forskere. Vi får håpe de tar feil. Les mer her.

Foto her henta fra Australian Antarctic Division/Scanpix/AFP

KALDE FRONTER. VARMERE KLODE

Kaldt her hjemme, men varmere klode.

Har fått tilsendt en stor artikkel om at en av de mange isfrontene som 'holder' isen på plass inne i Polhavet, ikke danner seg som de skal. Det sier forskere som har sett på stredet mellom Grønland og Ellesmere Island i Canada,

Nok et tegn på at situasjonen på kloden er ustabil - ? Les mer her i New Scientist.

tirsdag 9. februar 2010

BLIR KLIMABARON

NRK forteller i dag at fjellreven skal bli et slags klimabarometer - at endringer i klima skal kunne sees også ut fra fjellrevens bestand og livsforandringer.

Les saken på NRK si nettside her.

Bildet har jeg lånt fra reportasjen, det er tatt av Kjartan Trana i NRK.

Over har jeg henta nok et bilde av den knallsøte og kuldesterke polarreven tatt av John Aars på Norsk Polarinstitutt. De driver viktig forskning på denne spesielle revearten, som det finnes mye av på Svalbard. På nettsida hos polarinstituttet kan du lese mer om det.

EN SÅKALT KLIMASKEPTIKER, KANSKJE

mandag 25. januar 2010

PERSEPKTIVER PÅ NY NORDLIG SJØRUTE


Her er forskjellene  slik de ter seg med hensyn til transport via sjørute mellom Rotterdam og Yokohama og endringer i en verden der isen i Polhavet smelter. Les mer om saken her.

Fant også en artikkel om denne sjøruten og legger inn et utdrag her:

Thanks to global warming, the Arctic icecap is rapidly melting, opening up access to massive natural resources and creating shipping shortcuts that could save billions of dollars a year. But there are currently no clear rules governing this economically and strategically vital region. Unless Washington leads the way toward a multilateral diplomatic solution, the Arctic could descend into armed conflict.
SCOTT G. BORGERSON is International Affairs Fellow at the Council on Foreign Relations and a former Lieutenant Commander in the U.S. Coast Guard
Dette er bare korte notater jeg gjorde under årets Arctic Frontiers konferanse, men som jeg ikke har fått fullført ennå. Mer kommer. Men først må jeg fyre i ovnen hjemme, for sprengkulda har satt inn og det er kaldt, men med fantastiske frostroser - og andre roser, på vinduene mine.

NOEN FAKTA OM GRØNLAND


På årets Arctic Frontiers konferanse snakket Grønlands helseminister Agathe Fontain om helseforholdene i Grønland.

Bildet over har jeg hentet på nettsida til Grønlands selvstyre, her. Noen fakta om Grønland finner du på disse sidene - blant anna om befolkningen på Grønland.


A little less than 56,700 people live in Greenland. About 50,000 of these were born on the island. With a rate of natural increase of under 10 per thousand, the population is modestly increasing.


The central parts of West Greenland are the most densely populated. Most of the population around 47,000 live in the towns, of which Nuuk is the largest. 60% of West Greenland‘s population live in the six largest towns, the rest in more than 120 settlements, trading posts and sheep stations.
Grønland er virkelig ett av områdene i verden som fascinerer meg stort, skal fylle ut med mer info og flere lenker her på sida sånn etterhvert. Lover.

lørdag 23. januar 2010

VARMERE VERDEN

















Plansjen er hentet fra boka Klima forklart og lastet ned fra CICERO, Senter for klimaforskning.

BLÅTT POLHAV. NY SKIPSTEKNOLOGI

Blått polhav, skriver direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt i en artikkel i avisa Nordlys tidligere i år, der han oppfordrer norske myndigheter til å ta sine forhåndsregler og begynne å planlegge framtida nå. Les hele innlegget her.

Jeg siterer likevel et avsnitt av artikkelen som har store og interessante vyer:

Rederienes regnestykker handler nå om hva slags skip de skal bygge til hvilke formål. Det er lite lønnsomt å bygge spesialfartøy som kan gå i isen bare noen få måneder i året og som ellers er uøkonomiske til bruk i åpen sjø. Et konvensjonelt skipsskrog er ikke egnet for å ta seg fram i isen, og et spesialbygd isbryterskrog gir dårlig driftsøkonomi i åpent farvann.

Skipsfartsnæringen har derfor begynt å se på nye konsepter som for eksempel double acting skrog. Dette er båter som fungerer som en isbryter når de går akterover, mens de har et konvensjonelt forskip optimert for god driftsøkonomi ved gange forover i åpent farvann. Det er kanskje slike fartøyer som kan gjøre trafikken i Polhavet lønnsom. Et annet alternativ er å la spesialbygde isforsterkede fartøy trafikkere Polhavet, mens man etablerer omlastningshavner i begge ender, dvs i Beringstredet og på europeisk side. 

I et slikt konsept ligger Svalbard nærmest perfekt plassert som omlastningsområde.

PESSIMISME OM FRAMTIDIG BRUK AV NORDØSTPASSASJEN

Det norske Veritas mener at framtidsplanene om økt bruk av Nordøstpassasjen i framtida er for luftige og for optimistiske. Det viser en artikkel på nettstedet NordGlobal og fastslår at Suezkanalen også i 2050 vil være enkleste og rimeligste rute møt Østen.

Rapporten ser ikke bare på sommertransport, men vurderer helårlige transportruter. Jeg tror endringene skjer atskillig raskere enn det Veritas legger til grunn mht sjøisen på sommertid. Og jeg tror framtida i nord blir anneledes enn vi i dag klarer å forestille oss. Når Russland ser det økonomisk lønnsomt med ferdsel nord for Sibir, kommer de til å legge til rette for økt trafikk. Og da kommer den.

tirsdag 19. januar 2010

søndag 17. januar 2010

ONLY A CRISIS

KALDERE VÆR. MEN IKKE KALDERE KLIMA

Kaldere vær betyr ikke kaldere klima. Jeg linker i dag til ei side hos CICERO - Senter for klimaforskning som har laget en flott oversikt med illustrasjoner fra boka som kalles Klima forklart. Den er skrevet av Christian Bjørknæs.

Der kan alle fritt hente illustrasjoner som viser hva som skjer på kloden, og bruke dem hvis man refererer til kilden. Dette er et flott materiale jeg kommer til å se nærmere på. Så selv om vi fyrer og kjenner på midtvinterskulden, bør ikke årets kuldevinter bli ei sovepute.

fredag 1. januar 2010

ET LITE SMIL

Bare en liten godbit sånn tidlig i det nye året. 
På youtube, her.

TIL ETTERTANKE


Jeg starter det nye året med en link til Aftenposten fra desember i fjor. Her er referatet fra klimatoppmøtet der den britiske journalisten Mark Lynas refererer fra eget nærvær. Han var til stede da Obama og andre toppledere i verden møttes, blant annet med delegatene fra Kina.
Skremmende og ettertenksomt.

Jeg bestemmer meg for å være mindre naiv i år 2010. Jeg tror at min naivitet dessverre ikke er noen god egenskap.